Language

hr
en
de

Smotra sirnica

Postira, island of Brac


Exhibition

Food

22.04.2019.

Durchsuchen! ↓

Smotra sirnica

Još jedna po redu Smotra sirnica otoka Brača ove će se godine održati u Postirima, na uskršnji ponedjeljak 22. travnja u Hotelu Pastura u 11 sati.

Pozivaju se zainteresirani da donesu svoje sirnice na ocjenjivanje ili se jednostavno pridruže ovoj tradicionalnoj manifestaciji koja se svake godine održava u drugom bračkom mjestu.

Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelom zaleđa, uvjetovana je ekološkim, klimatskim, povijesnim i kulturnim čimbenicima Mediterana. Manifestacija „Smotra sirnica otoka Brača“ svojim karakterom opravdava uvrštenje otoka Brača i Hvara na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta pod imenom «Mediteranska prehrana».

Do sada je Narodna knjižnica Sutivan organizirala pet Smotri sirnica otoka Brača koje se svaki put održavaju u drugom bračkom mjestu a dosadašnje su bile u Sutivanu, Nerežišćima, Škripu, Selcima i Bolu dok se ovogodišnja održava u Postirima 17. travnja na uskršnji ponedjeljak.

Manifestacija ima gastronomski i kulturno-umjetnički dio a njen cilj je očuvati i popularizirati vještinu mješenja uskrsnog kruha, sirnice ili pince, na brački specifični način i tako osigurati prijenos te tradicije na mlađe naraštaje. Zanimljivo je da pobjednik ovog natjecanja nije najbolji pojedinac već mjesto koje on zastupa. To mjesto sljedećih godinu dana nosi titulu: Čuvar gastronomske tradicije otoka Brača.

Program ovogodišnje smotre:

Od 10.00.do 11.00 sati: prijava sudionika / preuzimanje uzoraka

Od 11.00 započinje rad žirija

U 11.00. sati započinje kulturno-zabavni program

Oko 12.00 proglašenje pobjednika smotre

Iza 12.15 degustacija zaprimljenih sirnica

Organizatori ovogodišnje Smotre sirnica su Hrvatska narodna knjižnica Antonio Rendić Ivanović Sutivan i Turistička zajednica Općine Postira

Kontakt telefoni: 095 718 0001 i 091 535 4937

Tekst preuzet sa Bračonline.

11:00

Frequently asked questions

BEST OF BRAČ

Das Beste von Brač an einer Stelle!