Language

hr
en
de

Story of Bljaksoni

Bol, island of Brac


Theatre

28.03.2017.

Durchsuchen! ↓

Story of Bljaksoni

Pozivamo Vas na dječju predstavu Priča o Bljaksonima koja će se održati u Centru za kulturu u Bolu, 28.3., s početkom u 17 sati. Cijena ulaznice je 20 kuna.

O PREDSTAVI PRIČA O BLJAKSONIMA ILI ZAŠTO TREBA DOBRO JESTI

Djevojčica Dunja živi ispunjeno i veselo djetinjstvo… ide u školu, bavi se plesom i glazbom, i kad ima vremena odlazi u posjet svojoj staroj bakici koja joj s ljubavlju priprema „stara“ jela kako bi njezina unuka bila zdrava. Ali vrag, koji u današnje vrijeme nije gadno čudovište nego agresivni trgovac, Dunju „navuče“ na moderna jela koja ne oduzimaju vremena i koja se mogu jesti svuda: vragburgeri, paklenski pomfriti i krampus kole… Sva druga jela postanu joj bljak! Dunja se pretvori u bljaksonicu! Okus bakinih jela izgubi svaki čar, postane bezvoljna, prestane se baviti plesom… ali, na svu sreću, bakica ima lijek: krepku pileću juhicu!

U današnje vrijeme svjedoci smo čudnog odnosa prema hrani. S jedne strane raznorazne kuharice su najprodavanije knjige, emisije koje govore o kulinarstvu su među najgledanijim emisijama, poznati kuhari su TV-zvijezde koji nas nasmiješeni, držeći pladnjeve, pozivaju da uživamo u njihovoj umjetnosti kuhanja … a zapravo, kako se danas jede? Dovoljno je baciti pogled na ulicu. Svi nekud žure, držeći komad fast fooda u rukama. Često i razne grickalice postaju najvažniji obrok u danu. To rade odrasli, ali i djeca dolazeći ili odlazeći iz škole. Ta hrana, agresivno reklamirana u svim medijima formirala je i dječji ukus. Razna kuhana jela, variva, gulaši postaju nepoželjni, postaju bljak! Ali ima još jedan problem s fast foodom koji je možda i važniji. Naime, fast food nije samo hrana koja se brzo priprema (ni za kuhanje špinata ili blitve ne treba puno vremena), nego je to hrana koja se brzo jede! Kuhinjski stol za kojim je obitelj blagovala bio je mjesto razgovora, rješavanja problema, proslava i tugovanja. Danas je on tek manje ili više raskošan stalak za vazu. Ako se i jede u kuhinji, jede se najčešće stojeći uz hladnjak i nitko ni sa kim ne razgovara. Predstava Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti govori o ljepotama dobre i zdrave hrane, kao i vrijednostima ugodnih razgovora koji idu uz nju.

Tekst i režija: Hrvoje Zalar

Glume: Anja Đurinović/Selma Mehić, Hrvoje Zalar

Scenski pokret: Maja Đurinović

Trajanje: 45 minuta

Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina

CP: Ivana Bošković Ivčić

Price: 20HRK

Centar za kulturu Bol

17:00

Frequently asked questions

BEST OF BRAČ

Das Beste von Brač an einer Stelle!